Mouku smícháme s kakaem a solí. Ušleháme máslo a cukr, přidáme žloutky, smetanu a extrakt vanilky. Řádně prošleháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a solí. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladničce odpočinout.
Z těsta vytvoříme kuličky o trochu větší než lískový ořech, cca 2,5 cm. Obalíme v cukru krystal a klademe na pečicí papíry na plech. Dáváme je dál od sebe, pečením lehce nabydou. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky jamku. Pečeme na 180 stupňů 10 minut, ne déle. Necháme vychladnout a pak přesuneme z papíru.
Obalovat můžeme místo v cukru také v prošlehaném bílku a pak v mletých oříšcích.
Po upečení důlky naplníme čokoládovým krémem – pytlíkem s úzkou násadou nebo ustřiženým růžkem mikrotenového sáčku.
Náplň: 1/3 hrnku medu, 1/3 hrnku šlehačky, 1/2 lusku vanilky, 113 g čokolády na vaření, 28 g másla
Zahřejeme šlehačku, med, vanilkový lusk až k varu. Mícháme, dokud se směs nespojí. Odstraníme vanilku.
Čokoládu nasekáme na malé kousky a přelijeme horkou směsí. Vše dobře promícháme a přidáme máslo pokojové teploty. Ještě chvíli prošleháme a necháme ochladit na požadovanou hustotu. Pak plníme úzkou zdobičkou nebo pomocí ustřiženého růžku mikrotenového sáčku.
Plnit můžeme i pařížským hustým krémem nebo i nutelou smíchanou a prošlehanou s kouskem másla a troškou rumu.
Smícháme mouku, žloutky, cukr, kakao, olej, mléko a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme…
více o Pařížské kostky s Margotkou
Vypracujeme "klasické" tvarohové těsto a necháme odpočinout v ledničce (můžeme i rozválet a složit, těsto je pak lépe…
více o Tvarohové pečivo se šunkou
Listové těsto rozdělíme na polovinu a každý díl rozválíme. Do spodu dortové mísy vymazané máslem dáme jednu část těsta,…
více o Hemenex v listovém těstu