Mouku smícháme s kakaem a solí. Ušleháme máslo a cukr, přidáme žloutky, smetanu a extrakt vanilky. Řádně prošleháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a solí. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladničce odpočinout.
Z těsta vytvoříme kuličky o trochu větší než lískový ořech, cca 2,5 cm. Obalíme v cukru krystal a klademe na pečicí papíry na plech. Dáváme je dál od sebe, pečením lehce nabydou. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky jamku. Pečeme na 180 stupňů 10 minut, ne déle. Necháme vychladnout a pak přesuneme z papíru.
Obalovat můžeme místo v cukru také v prošlehaném bílku a pak v mletých oříšcích.
Po upečení důlky naplníme čokoládovým krémem – pytlíkem s úzkou násadou nebo ustřiženým růžkem mikrotenového sáčku.
Náplň: 1/3 hrnku medu, 1/3 hrnku šlehačky, 1/2 lusku vanilky, 113 g čokolády na vaření, 28 g másla
Zahřejeme šlehačku, med, vanilkový lusk až k varu. Mícháme, dokud se směs nespojí. Odstraníme vanilku.
Čokoládu nasekáme na malé kousky a přelijeme horkou směsí. Vše dobře promícháme a přidáme máslo pokojové teploty. Ještě chvíli prošleháme a necháme ochladit na požadovanou hustotu. Pak plníme úzkou zdobičkou nebo pomocí ustřiženého růžku mikrotenového sáčku.
Plnit můžeme i pařížským hustým krémem nebo i nutelou smíchanou a prošlehanou s kouskem másla a troškou rumu.
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na…
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a natřeme olejem - necháme uležet v lednici asi 2…
více o Kotletky v hořčicové omajdě
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě