Nasekanou čokoládu roztopíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Necháme lehce zchladit. Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem a vanilkou, přidáme čokoládu a prošleháme, dokud se směs nespojí. Přidáme jedno vejce, lehce prošleháme metlou a přidáme druhé a opět lehce prošleháme. Přidáme mouku a dobře zapracujeme do těsta. Přikryjeme a necháme těsto nejlépe přes noc uležet.
Z vychlazeného těsta po kouscích děláme v suchých dlaních malé kouličky o průměru cca 1,5 cm. Kouličky obalujeme nejdřív v misce s krystalovým cukrem a poté v misce s moučkovým cukrem, cukr neoklepáváme. Kouličky poklademe na plech s pečicím papírem a dáme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 8–10 minut. Nepřepečeme je, jinak by se vysušily, musí zůstat uvnitř vlahé. Přendáme do mísy a můžeme je mlsat. Nejlepší jsou teplé a čerstvé, pak ztrácí na měkkosti. Jsou opravdu výborné a žravé, u nás zmiznou rychlostí blesku.
Recept vyjde na cca 50 kusů.
Obalení v krystalu a moučce má své opodstatnění, krystal při pečení zvlhne a díky puklinám pak vznikne krásný bílohnědý efekt.
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč
Já jsem tento dort pekla a použila jsem jen polovinu všech přísad. Ale když jsem dopekla, těsto bylo velmi nízké. A to…
více o Výborný domácí krtkův dort