1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se mohla stát zásadní chyba. Velmi dbejte na to, abyste strouhaly pouze žlutou část kůry, bílá vrstva totiž zhořkne a celý krém by byl na nic…
2. Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše.
3. Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny.
Pařížská šlehačka
1. Nalámejte čokoládu do skleněné nebo nerezové velké mísy, která Vám bude pasovat k hrnci, bude třeba totiž rozpouštět čokoládu ve vodní lázni. Položte mísu na hrnec s trochou vody (2 cm) a přiveďte k varu, ale nevařte, nechte jen táhnout. Zalijte čokoládu částí smetany, tak aby byla téměř potopená a počkejte dokud se čokoláda nerozpustí.
2. Dobře promíchejte smetanu s čokoládou a když je směs hladká, přidejte zbývající část smetany, promíchejte a nechte vystydnout. Čokoládový krém je třeba nechat dobře vychladit než ho budete šlehat. Po vychlazení je smetana mnohem hustší, přidala jsem 4 obrázky konzistence.
3. Ušlehejte šlehačku a držte se pravidla, které platí i u obyčejné šlehačky a bílkového sněhu, šlehejte na co nejnižší výkon. Trvá to déle, ale tvoří se mnohem menší bublinky a sníh i šlehačka jsou tak pevnější a stabilnější.
Korpus
1. Předehřejte troubu na 200°C (horký vzduch).
2. Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Je dobré ho nepřešlehat. Když je pevný a krémový, po lžících přidávejte moučkový cukr. (Kupuji třtinový krupicový a pomocí robotu s noži nebo tyčového mixéru, vyrábím cukr moučka.)
Ještě šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu.
3. Přidejte kakao, balzamiko a lehce, krátce vmíchejte lžící, tak aby vzniklo mramorování.
Připravte si 2 plechy vyložené pergamenovým papírem, na každý si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování 4 symetrických pusinek. (cca 15-20 cm velký, tak, aby se vešly dva kruhy na jeden plech, myslete na to, že se trochu zvětší)
4. Rozdělte sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete. Nemusíte se příliš snažit, budou spojeny šlehačkou a částečně se rozmočí.
5. Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 130°C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte! Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky, nechte vychladnou a dosušit.
6. Když jsou korpusy pokojové teploty, ušlehejte šlehačku. Na servírovací talíř položte první korpus, namažte citrónovým krémem, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, zakryjte dalším sněhovým korpusem a takto naplňte zbývající tři vrstvy. Poslední vrstvu odekorujte třeba kakaem, citrónovou kůrou, strouhanou čokoládou nebo podle Vaší fantazie.
7. Vychlazený alespoň tři hodiny můžete servírovat.
Sýr rozkrájíme na menší kousky, přidáme pomazánkové máslo a lžíci mléka. Potom podle chuti přisolíme a utřeme hladkou…
více o Chuťovky s jemnou pomazánkou