Čokoládový dort

4.27

hodnoceno: 11
Příprava: 120 minut
Porce: 12
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Korpus
    • 100
      g máslo
    • 5
      ks vejce
    • 300
      g čokoláda na vaření
    • 175
      g mleté lískové ořechy
    • 300
      g cukr krupice
  • Krém
    • 100
      g moučkový cukr
    • 300
      g smetana ke šlehání
    • 100
      g kakao
    • 250
      g mascarpone
    • 175
      g mleté lískové ořechy
  • Čokoládové hobliny
    • čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

  • Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu ušleháme s bílky. Rozpuštěnou a vlažnou čokoládu vlijeme do ušlehaných žloutků, opatrně zamíchame, přidáme oříšky, zamíchame a nakonec přidáme ušlehané bílky. Vše opatrně promísíme a vlijeme do dortové formy, na dno formy můžeme dát pečicí papír. Korpus pečeme při 180 °C cca 1 hodinu. Korpus se nafoukne a udělá tvrdší krustu, krerá po vyndání z trouby spadne a popraská. Nebojte, vše je v pořádku. Necháme jej uplně vychladnout.

    RADA: Korpus:

  • Až nám korpus vychladne, připravíme si krém. Do mascarpone vmícháme moučkový cukr, lehce prošleháme, přidáme kakao, zase opatrně zamícháme, dále přidáme mleté oříšky a nakonec ušlehanou šlehačku. Vše pomalu a opatrně zamícháme. Hotovým krémem potřeme korpus a necháme alespoň půl dne nebo přes noc vychladit v ledničce.

    RADA: Krém:

  • Hotový dort opatrně vyřízneme z formy a pomalu sundaváme formu, pokud nám to jde těžce, znovu obřízneme okraje nožem až na dno. Dort zdobíme čokoládovými hoblinami.
  • Rozpustíme si čokoládu na vaření a vlijeme ji do hranaté misky. Necháme znovu ztuhnout v lednici. Pokud je čokoláda ztuhlá, vyloupneme kostku s misky a necháme ji ležet při pokojové teplotě asi hodinu. Pak můžeme použít škrabku na brambory a škrábaním po čokoládě se nám začnou tvořit hoblinky.

    RADA: Čokoládové hobliny:

Zařazení: Zákusky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.