Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu ušleháme s bílky. Rozpuštěnou a vlažnou čokoládu vlijeme do ušlehaných žloutků, opatrně zamíchame, přidáme oříšky, zamíchame a nakonec přidáme ušlehané bílky. Vše opatrně promísíme a vlijeme do dortové formy, na dno formy můžeme dát pečicí papír. Korpus pečeme při 180 °C cca 1 hodinu. Korpus se nafoukne a udělá tvrdší krustu, krerá po vyndání z trouby spadne a popraská. Nebojte, vše je v pořádku. Necháme jej uplně vychladnout.
Až nám korpus vychladne, připravíme si krém. Do mascarpone vmícháme moučkový cukr, lehce prošleháme, přidáme kakao, zase opatrně zamícháme, dále přidáme mleté oříšky a nakonec ušlehanou šlehačku. Vše pomalu a opatrně zamícháme. Hotovým krémem potřeme korpus a necháme alespoň půl dne nebo přes noc vychladit v ledničce.
Hotový dort opatrně vyřízneme z formy a pomalu sundaváme formu, pokud nám to jde těžce, znovu obřízneme okraje nožem až na dno. Dort zdobíme čokoládovými hoblinami.
Rozpustíme si čokoládu na vaření a vlijeme ji do hranaté misky. Necháme znovu ztuhnout v lednici. Pokud je čokoláda ztuhlá, vyloupneme kostku s misky a necháme ji ležet při pokojové teplotě asi hodinu. Pak můžeme použít škrabku na brambory a škrábaním po čokoládě se nám začnou tvořit hoblinky.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce.…
více o Sachrův čokoládový dort
Začneme korpusem. Do misky si oddělíme žloutky od bílků, následně si do bílků i do žloutků přidáme moučkový cukr (5 a 5…
více o Maminčin čokoládový dort
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem…
více o Pizza (těsto lze i zamrazit)
Ze zmrzliny uděláme kuličky o něco větší než vlašský ořech, dáme na plech do mrazáku. Cukr, cornflakes a kokos v robotu…
více o Smažená zmrzlina v kokosu
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky