Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu ušleháme s bílky. Rozpuštěnou a vlažnou čokoládu vlijeme do ušlehaných žloutků, opatrně zamíchame, přidáme oříšky, zamíchame a nakonec přidáme ušlehané bílky. Vše opatrně promísíme a vlijeme do dortové formy, na dno formy můžeme dát pečicí papír. Korpus pečeme při 180 °C cca 1 hodinu. Korpus se nafoukne a udělá tvrdší krustu, krerá po vyndání z trouby spadne a popraská. Nebojte, vše je v pořádku. Necháme jej uplně vychladnout.
Až nám korpus vychladne, připravíme si krém. Do mascarpone vmícháme moučkový cukr, lehce prošleháme, přidáme kakao, zase opatrně zamícháme, dále přidáme mleté oříšky a nakonec ušlehanou šlehačku. Vše pomalu a opatrně zamícháme. Hotovým krémem potřeme korpus a necháme alespoň půl dne nebo přes noc vychladit v ledničce.
Hotový dort opatrně vyřízneme z formy a pomalu sundaváme formu, pokud nám to jde těžce, znovu obřízneme okraje nožem až na dno. Dort zdobíme čokoládovými hoblinami.
Rozpustíme si čokoládu na vaření a vlijeme ji do hranaté misky. Necháme znovu ztuhnout v lednici. Pokud je čokoláda ztuhlá, vyloupneme kostku s misky a necháme ji ležet při pokojové teplotě asi hodinu. Pak můžeme použít škrabku na brambory a škrábaním po čokoládě se nám začnou tvořit hoblinky.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce.…
více o Sachrův čokoládový dort
Začneme korpusem. Do misky si oddělíme žloutky od bílků, následně si do bílků i do žloutků přidáme moučkový cukr (5 a 5…
více o Maminčin čokoládový dort
Smícháme mouku, žloutky, cukr, kakao, olej, mléko a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme…
více o Pařížské kostky s Margotkou
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině