Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu, 2 vejce a 4 žloutky.
Přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, kakaem a vyšleháme hladkou hmotu.
Z bílků ušleháme sníh a metličkou přimícháme cukr. Sníh opatrně přimícháme do těsta.
Pečeme v dortové formě o průměru 26 cm. Dno vyložíme pečicím papírem.
Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů, pečeme asi 45 minut.
Dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Marmeládu rozmícháme. Dortový korpus uprostřed podélně rozkrojíme (u průměrově menší formy korpus podélně rozkrojíme dvakrát) a spodní díly potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády.
Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a ve vodní lázni rozpustíme. Potřeme horní díl korpusu i strany.
Krájíme až poleva vystydne, nejlépe zahřátým nožem.
Čokoládovou polevu, pokud vám nějaká zbyde, seškrábejte, znovu rozpusťe, nechte ztuhnout v malé nádobě a nožem nebo škrabkou udělejte hobliny na ozdobení.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce.…
více o Sachrův čokoládový dort
Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací misku vytřeme olejem. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme…
více o Kotlety zapečené v bramborech
Maso, droby i nožku uvaříme, obereme, pokrájíme na kousky, svalovinu z nožek umeleme a vše promícháme. Přilijeme vývar…
více o Kašparova pikantní tlačenka
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto…
více o Banánovo-čokoládová roláda