Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění trochu promícháme. Dáme stranou a necháme vychladnout. Vejce a cukr dáme do velké mísy a pomocí ručního elektrického mixéru pořádně rozmícháme. Objem by se měl zhruba ztrojnásobit. Do mísy pak dáme asi třetinu rozpuštěné čokolády a pořádně rozmixujeme, dokud se vše pořádně nespojí. Nakonec vmícháme zbylou čokoládu a opět důkladně promícháme.
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, potřeme trochou másla a vlijeme čokoládový mix. Dáme do předem rozehřáté trouby na 160 °C asi na 8 minut. Po vyjmutí bude koláč stále měkký na dotek a ne příliš pevný, přesto ho už ale zpátky do trouby nedávejte. Vyjmeme z trouby, necháme v nádobě a necháme pořádně vychladnout. Když je dort studený, vyndáme z nádoby a podáváme přelitý zakysanou smetanou nebo jakoukoliv oblíbenou zmrzlinou.
Necháme zavařit víno s cukrem, přidáme třešně a povaříme za častého promíchání zhruba 15-20 min (zhoustne). Přilejeme…
více o Třešňový pohár pro dospělé