Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění trochu promícháme. Dáme stranou a necháme vychladnout. Vejce a cukr dáme do velké mísy a pomocí ručního elektrického mixéru pořádně rozmícháme. Objem by se měl zhruba ztrojnásobit. Do mísy pak dáme asi třetinu rozpuštěné čokolády a pořádně rozmixujeme, dokud se vše pořádně nespojí. Nakonec vmícháme zbylou čokoládu a opět důkladně promícháme.
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, potřeme trochou másla a vlijeme čokoládový mix. Dáme do předem rozehřáté trouby na 160 °C asi na 8 minut. Po vyjmutí bude koláč stále měkký na dotek a ne příliš pevný, přesto ho už ale zpátky do trouby nedávejte. Vyjmeme z trouby, necháme v nádobě a necháme pořádně vychladnout. Když je dort studený, vyndáme z nádoby a podáváme přelitý zakysanou smetanou nebo jakoukoliv oblíbenou zmrzlinou.
Mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce smícháme dohromady. Zvlášť připravíme tvaroh. Polovinu těsta vlijeme…
více o Buchta s ovocem a tvarohem
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Přebrané, oprané a namočené fazole uvaříme doměkka (nerozvaříme) a necháme vychladnout. Scedíme je, v míse smícháme s…
více o Fazolový salát se slaninou