Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění trochu promícháme. Dáme stranou a necháme vychladnout. Vejce a cukr dáme do velké mísy a pomocí ručního elektrického mixéru pořádně rozmícháme. Objem by se měl zhruba ztrojnásobit. Do mísy pak dáme asi třetinu rozpuštěné čokolády a pořádně rozmixujeme, dokud se vše pořádně nespojí. Nakonec vmícháme zbylou čokoládu a opět důkladně promícháme.
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, potřeme trochou másla a vlijeme čokoládový mix. Dáme do předem rozehřáté trouby na 160 °C asi na 8 minut. Po vyjmutí bude koláč stále měkký na dotek a ne příliš pevný, přesto ho už ale zpátky do trouby nedávejte. Vyjmeme z trouby, necháme v nádobě a necháme pořádně vychladnout. Když je dort studený, vyndáme z nádoby a podáváme přelitý zakysanou smetanou nebo jakoukoliv oblíbenou zmrzlinou.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové