Čokoládový dort podle italského receptu (poctivá porce čokolády)

3.56

hodnoceno: 16
Příprava: 90 minut
Porce: 12
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 250
      g máslo
    • 3
      ks vejce
    • 100
      ml mléko 3,5 %
    • 8
      g prášek do pečiva
    • 200
      g čokoláda tmavá, alespoň 60 %
    • 30
      g kakao
    • 1
      lžička vanilka extrakt = aroma
    • 1
      lžička instantní káva
    • 220
      g bílá mouka hladká
    • 250
      g cukr krupice
  • poleva či čokoládový přeliv
    • 250
      g čokoláda nejlépe na vaření
    • 250
      ml trvanlivá šlehačka v krabičce

Postup přípravy receptu

  • 1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma.
  • 2. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
  • 3. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
  • 3. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
  • 4. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy.
  • 5. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
  • Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.
  • Dobrou čokoládovou chuť! ;)
Zařazení: Moučníky Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: