Čokoládový dort podle italského receptu (poctivá porce čokolády)
3.56
hodnoceno: 16
Příprava:90 minut
Porce:12
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
250
g
máslo
3
ks
vejce
100
ml
mléko
3,5 %
8
g
prášek do pečiva
200
g
čokoláda
tmavá, alespoň 60 %
30
g
kakao
1
lžička
vanilka
extrakt = aroma
1
lžička
instantní káva
220
g
bílá mouka
hladká
250
g
cukr
krupice
poleva či čokoládový přeliv
250
g
čokoláda
nejlépe na vaření
250
ml
trvanlivá šlehačka v krabičce
Postup přípravy receptu
1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma.
2. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
3. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
3. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
4. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy.
5. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění…
více o Čokoládový dort bez mouky
Dušenou kapustu, která nám zbyla z předchozího dne, smícháme s přibližně stejným množstvím jemně strouhaných syrových…
více o Jájiny kapustové bramboráčky
Salám nakrájíme na kolečka a ta pokrájíme na proužky. Rozpůlíme papriky, odstraníme jadérka a lusky omyjeme. Pokrájíme…
více o Maďarský paprikový salát