Čokoládový dort podle italského receptu (poctivá porce čokolády)
3.56
hodnoceno: 16
Příprava:90 minut
Porce:12
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
250
g
máslo
3
ks
vejce
100
ml
mléko
3,5 %
8
g
prášek do pečiva
200
g
čokoláda
tmavá, alespoň 60 %
30
g
kakao
1
lžička
vanilka
extrakt = aroma
1
lžička
instantní káva
220
g
bílá mouka
hladká
250
g
cukr
krupice
poleva či čokoládový přeliv
250
g
čokoláda
nejlépe na vaření
250
ml
trvanlivá šlehačka v krabičce
Postup přípravy receptu
1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma.
2. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
3. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
3. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
4. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy.
5. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění…
více o Čokoládový dort bez mouky
Pomocí nože, kterým uděláme do masa dostatečně velké otvory, prošpikujeme kýtu podélně rozčtvrceným párkem. V misce…
více o VVV – Velice Vydařené Vepřové
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila. A pak smažíme…
více o Vynikající tvarohové lívance
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v…
více o Pikantní čočka s kuřecím masem