Těsto uhněteme z mouky, kakaa, cukru, vanilkového cukru, soli, másla a vejce. Menší dortovou formu vymažeme a vložíme těsto, po stranách uděláme okraje. Dáme na 40 minut chladit.
Předehřejeme si troubu.
Na krém vezmeme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s tvarohem, mlékem, citrónovou šťávou, cukrem a pudinkovým práškem. Tvarohový krém rozdělíme na dvě poloviny. Jednu necháme bílou a druhou dochutíme kakaem.
Světlou polovinu nalijeme na těsto a poté i tmavou polovinu.
Pečeme přibližně 55 minut.
Po vyndání z trouby necháme vychladnout a posypeme čokoládou.
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění…
více o Čokoládový dort bez mouky
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Rybízový koláč s tvarohem