Crepes suzette – palačinky po francouzsku

2.75

hodnoceno: 8
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 1
      lžíce slunečnicový olej
    • 1
      špetka sůl
    • 100
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • rostlinný olej na potírání pánve
    • 300
      ml mléko
    • 2
      lžíce pivo
    • 1
      lžíce cukr krupice
  • Karamel
    • 100
      g máslo
    • 2
      lžíce vaječný koňak
    • 150
      ml pomerančová šťáva
    • 1
      lžička citronová kůra nastrouhaná
    • 3
      lžíce pomerančový likér
    • 2
      lžička pomerančová kůra nastrouhaná
    • 100
      g cukr krupice hnědý

Postup přípravy receptu

  • Mouku prosejte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte zbylé mléko, výsledná směs by měla připomínat 12% smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo. Rozehřejte pánev, nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku. Na jednu palačinku stačí přesně 2,5 lžíce těsta, které je třeba krouživým pohybem spodkem lžíce rozetřít po pánvi.
  • Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.
  • Připravte pomerančový karamel. Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat.
  • Trvá to asi 4 minuty, až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě 3–4 minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte. Složte do šátečku a podávejte.
Zařazení: Moučníky Vafle Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: