Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 4 lžíce mouky a rozmícháme na hustou kaši. Přidáme špetku soli a necháme 30 minut vzejít. Do velké mísy prosijeme mouku, smícháme s cukrem a solí a uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme kvásek a ze všeho vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 2 až 3 hodiny kynout.
Když těsto dvojnásobně nabyde, důkladně ho prohněteme. Z těsta vyválíme čtverec. Povolené máslo posypeme moukou a rozválíme jej do čtverce. Čtverec másla umístíme nakoso doprostřed plátu, rohy těsta k sobě složíme jako obálku a rozválíme, pokud možno na přesný obdélník. Těsto do sebe třikrát složíme, znovu vyválíme, třikrát do sebe složíme a celý postup opakujeme. Zakryté vlhkou utěrkou dáme 15 minut kynout. Vyválíme plát 50×30 cm a nakrájíme ho na 15 cm široké pásy. Podle pravítka vykrajujeme rádýlkem rovnoramenné trojúhelníky. Trojúhelníky stočíme od základny ke špičce a ohneme.
Narovnáme na vymazaný plech a zakryté vlhkou utěrkou necháme zhruba 30 minut kynout. Pečeme do zlatohněda 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Můžeme plnit kousky čokolády, strouhanými oříšky atd.
Vločky propláchneme vodou, zalijeme je horkým mlékem (asi 1/2 celkového množství, tj. 1/4 l) a necháme asi 20 minut…
více o Lívance z vloček bez droždí
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly, vyválíme a přendáme na plech s vyšším okrajem. Poklademe…
více o Meruňková buchta s pudinkem
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou…
více o Králík na houbách a hořčici
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu