Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 4 lžíce mouky a rozmícháme na hustou kaši. Přidáme špetku soli a necháme 30 minut vzejít. Do velké mísy prosijeme mouku, smícháme s cukrem a solí a uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme kvásek a ze všeho vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 2 až 3 hodiny kynout.
Když těsto dvojnásobně nabyde, důkladně ho prohněteme. Z těsta vyválíme čtverec. Povolené máslo posypeme moukou a rozválíme jej do čtverce. Čtverec másla umístíme nakoso doprostřed plátu, rohy těsta k sobě složíme jako obálku a rozválíme, pokud možno na přesný obdélník. Těsto do sebe třikrát složíme, znovu vyválíme, třikrát do sebe složíme a celý postup opakujeme. Zakryté vlhkou utěrkou dáme 15 minut kynout. Vyválíme plát 50×30 cm a nakrájíme ho na 15 cm široké pásy. Podle pravítka vykrajujeme rádýlkem rovnoramenné trojúhelníky. Trojúhelníky stočíme od základny ke špičce a ohneme.
Narovnáme na vymazaný plech a zakryté vlhkou utěrkou necháme zhruba 30 minut kynout. Pečeme do zlatohněda 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Můžeme plnit kousky čokolády, strouhanými oříšky atd.
Mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce smícháme dohromady. Zvlášť připravíme tvaroh. Polovinu těsta vlijeme…
více o Buchta s ovocem a tvarohem
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Přebrané, oprané a namočené fazole uvaříme doměkka (nerozvaříme) a necháme vychladnout. Scedíme je, v míse smícháme s…
více o Fazolový salát se slaninou