Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 4 lžíce mouky a rozmícháme na hustou kaši. Přidáme špetku soli a necháme 30 minut vzejít. Do velké mísy prosijeme mouku, smícháme s cukrem a solí a uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme kvásek a ze všeho vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 2 až 3 hodiny kynout.
Když těsto dvojnásobně nabyde, důkladně ho prohněteme. Z těsta vyválíme čtverec. Povolené máslo posypeme moukou a rozválíme jej do čtverce. Čtverec másla umístíme nakoso doprostřed plátu, rohy těsta k sobě složíme jako obálku a rozválíme, pokud možno na přesný obdélník. Těsto do sebe třikrát složíme, znovu vyválíme, třikrát do sebe složíme a celý postup opakujeme. Zakryté vlhkou utěrkou dáme 15 minut kynout. Vyválíme plát 50×30 cm a nakrájíme ho na 15 cm široké pásy. Podle pravítka vykrajujeme rádýlkem rovnoramenné trojúhelníky. Trojúhelníky stočíme od základny ke špičce a ohneme.
Narovnáme na vymazaný plech a zakryté vlhkou utěrkou necháme zhruba 30 minut kynout. Pečeme do zlatohněda 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Můžeme plnit kousky čokolády, strouhanými oříšky atd.
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku,…
více o Brambory zapečené s česnekem
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme…
více o Bratislavské plecko pro Aničku
1. Kuřecí maso nasekáme na drobné kousky a prudce opečeme na másle.
2. Dáme do pekáče a podlijeme bílým vínem, přidáme…
více o Kuře na víně M. Woodhamsové