Odpalované těsto: Připravíme si odvážené přísady. Ve velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme přísady rozpustit. Za stálého míchání přidáme mouku. Mícháme na středním ohni, dokud se nevytvoří hrouda. Těsto po všech stranách ještě dvě minuty odpalujeme a poté přendáme do studené mísy.
Za stálého hnětení ručním šlehačem přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáme, až když je zatřeno předchozí.
Plech vymastíme máslem, posypeme moukou nebo postříkáme vodou. Těstem naplníme stříkací pytlík. Pečivo porcujeme hladkou trubičkou na plech. Tvoříme hrudky o velikosti vlašského ořechu. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Cukrářský vanilkový krém: Dejte do kastrolu cukr, žloutky, mouku a pomalu zřeďte mlékem, ve kterém jste předem povařili rozkrojený vanilkový lusk. Hmota se za stálého míchání uvaří za dvě minuty. Vychladlý krém vstřikujte plničkou do kuliček z odpalovaného těsta.
Karamel: Ingredience přiveďte k varu a za stálého míchání nechte vyvařit veškerou vodu. Jakmile hmota zezlátne, pusťte se do práce. Karamel rychle chladne a tuhne. Pokud zatvrdne, lze jej znovu zahřát nad ohněm. Opatrně, hmota je horká.
Naplněné kuličky máčejte v karamelu a na připraveném plátu z nich tvořte pyramidu, kterou nakonec ozdobte pavučinou z karamelových vláken (namočte vidličku do rozehřátého karamelu a opatrně nanášejte vlákna, která se táhnou za vidličkou, na dort).
Napřed si uděláme náplň. Třeme máslo s cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme rum podle chuti. Když…
více o Ořechové kuličky – nepečené
Z mandarinek slijeme šťávu a doplníme vodou na 3 dl. Z této tekutiny a přislušného množství prvního pudinkového prášku …
více o Pudinková mísa s mandarinkami
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.
Náplň…
více o Řezy se zakysanou smetanou
Smíchat,nalít,přelít,upéct.
Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe…
více o Dvoubarevná tvarohová buchta
Kuřecí čtvrky omyjeme, potřeme česnekem, posypeme kmínem,gril.kořením a osmažíme na pánvi na oleji.
Pak vyndáme maso…
více o Kuřecí čtvrtky s rýží od Peti