Dalamánky z chlebové mouky

2.86

hodnoceno: 14
Příprava: 120 minut
Porce: 5
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžíce ocet
    • 1
      kostka droždí
    • 1
      lžička kmín
    • 500
      g pšeničná chlebová mouka
    • 300
      ml vlažná voda
    • 1
      lžička cukr
  • Posyp
    • kmín
    • hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  • Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem, octem, vodou a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Poté rozdělíme na 5 či více částí – já dala na 5, záleží, jak chcete velké bochánky. Pokud rozdělíte na 10 dílů, doba pečení se zkrátí na polovinu. Vypracujeme na válečky, které po přenesení na plech 2x nařízneme nožem.
  • Poté potřeme slanou octovou vodou (poměr jsem dělala od oka), posypme kmínem a hrubou solí a necháme ještě asi 15 minut kynout. Já pekla 5 ks na horkovzduch 180 stupňů 40 minut. Během pečení minimálně 2x potřít octovo-slanou vodou, ovšem nejdříve až po 10 minutách.
  • Těsto vhodné i do domácí pekárny, pouze klasické droždí vyměníme za 1 sáček sušeného.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: