Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem, octem, vodou a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Poté rozdělíme na 5 či více částí – já dala na 5, záleží, jak chcete velké bochánky. Pokud rozdělíte na 10 dílů, doba pečení se zkrátí na polovinu. Vypracujeme na válečky, které po přenesení na plech 2x nařízneme nožem.
Poté potřeme slanou octovou vodou (poměr jsem dělala od oka), posypme kmínem a hrubou solí a necháme ještě asi 15 minut kynout. Já pekla 5 ks na horkovzduch 180 stupňů 40 minut. Během pečení minimálně 2x potřít octovo-slanou vodou, ovšem nejdříve až po 10 minutách.
Těsto vhodné i do domácí pekárny, pouze klasické droždí vyměníme za 1 sáček sušeného.
Čerstvé špenátové listy krátce povaříme ve vodě, vodu slijeme. Kdo chce, může listy nahrubo posekat. Pokud použijeme…
více o Pangas se špenátem a nivou
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky.
Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto…
více o Octové těsto místo listového
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou