Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem, octem, vodou a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Poté rozdělíme na 5 či více částí – já dala na 5, záleží, jak chcete velké bochánky. Pokud rozdělíte na 10 dílů, doba pečení se zkrátí na polovinu. Vypracujeme na válečky, které po přenesení na plech 2x nařízneme nožem.
Poté potřeme slanou octovou vodou (poměr jsem dělala od oka), posypme kmínem a hrubou solí a necháme ještě asi 15 minut kynout. Já pekla 5 ks na horkovzduch 180 stupňů 40 minut. Během pečení minimálně 2x potřít octovo-slanou vodou, ovšem nejdříve až po 10 minutách.
Těsto vhodné i do domácí pekárny, pouze klasické droždí vyměníme za 1 sáček sušeného.
Nakrájím si čtyři plátky šunky namažu je křenovou pomazánkou nastříkám šlehačku a zabalím.Ozdobím a jako přílohu bílé…
více o Šunkova rolka se šlehačkou
Prsíčka nakrájíme na nugetky, velikost cca 2x5 cm. Tyto naložíme do zákysu, nejlépe přes noc. Nezapomeneme mírně osolit…
více o Kuřecí nugety Hogo-fogo
Pokud pečete občas kuře jen tak se slaninkou a cibulí, vždy něco zbyde. Tyto zbytky obereme a vložíme zpět do pekáčku…
více o Bramboláda se zbytky kuřete