Opláchnutou vepřovou plec protkneme slaninou a půlkou párku. Opečeme po všech stranách na teflonové pánvi. Maso osolíme, poprášíme paprikou, vložíme do tlakového hrnce na rozehřáté sádlo, přidáme cibuli pokrájenou na kolečka, rajčatový protlak (nebo rajčata), 1/4 litru vody. Hrnec uzavřeme a dusíme do změknutí masa asi 35 minut.
Poté hrnec otevřeme, měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme změklé máslo rozetřené s moukou a sladkou paprikou. Za stálého míchání chvíli povaříme a podle potřeby doplníme vodou. Do šťávy nakonec přidáme druhou půlku párku pokrájeného na kolečka a maso nakrájené na porce. Dobře prohřejeme. Podáváme s vařenými těstovinami, případně je vhodná i rýže.
Místo plece můžeme použít i krkovičku, ale pozor, aby pokrm nebyl moc mastný.
Větší cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmažíme na rozpáleném oleji společně s nadrobno nakrájenou slaninou. Když…
více o Vepřová plec po Znojemsku
Krabí tyčinky, pokud jsou zmrzlé, krátce povaříme a nasekáme. Totéž uděláme s chřestem a pokrájíme na kousky, brambory…
více o Karbanátky z krabích tyčinek
Sýr rozkrájíme na menší kousky, přidáme pomazánkové máslo a lžíci mléka. Potom podle chuti přisolíme a utřeme hladkou…
více o Chuťovky s jemnou pomazánkou
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky…
více o Dortový korpus pro začátečníky