Nejdříve vyšleháme 4 vejce se 150 g cukru moučka. Potom přidáme 100 ml oleje a 150 ml mléka. Nakonec přidáme 250 g polohrubé mouky a prášek do pečiva.
Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 20–30 minut na 170 °C. Po upečení uděláme do těsta dírky, nejlépe pomocí konce dřevěné vařečky.
Ihned poté si uvaříme pudink z 500 ml mléka a 3 lžic cukru krystal. Ještě do horkého pudinku vmícháme 70 g másla (musí se rozpustit).
Pudink nalijeme na těsto a rozetřeme tak, aby se dostal do dírek až na dno. Urovnáme povrch a poklademe nakrájenými jahodami. Necháme vychladnout v ledničce.
Žloutky ušleháme s cukrem, horkou vodou, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků…
více o Jahodovo-rebarborové řezy
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem.…
více o Olomoucká tvarohová pomazánka
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany