Dobrá svíčková

2.67

hodnoceno: 24
Příprava: 60 minut
Porce: 2
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      ks cibule
    • 50
      g máslo
    • 1
      ks celer malý
    • sůl
    • 2
      ks mrkev
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 1
      svazek petržel
    • 300
      ml mléko
    • 1
      lahev šlehačka
    • 2
      špetka pepř mletý
    • hovězí svíčková
    • 3
      ks bobkový list
    • 2
      špetka nové koření
    • citronová šťáva
    • zeleninový vývar
    • 1
      sklenice kořenová zelenina naložená
    • brusinkový kompot
    • 1
      lžíce cukr
  • Chlebový knedlík
    • 1
      ks cibule
    • 400
      ml voda
    • 1
      ks vejce
    • 100
      g slanina
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 5
      plátek tmavý chléb

Postup přípravy receptu

  • Naloženou kořenovou zeleninu dáme do mísy, přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel, cibuli a zalijeme vodou. Lehce promícháme a do směsi naložíme maso. Necháme 24 hodin uležet v lednici. Pakliže máme k dispozici plátěný pytlíček, nasypeme do něj koření, abychom potom z omáčky nemuseli vytahovat pepř a nové koření. Pytlíček naplníme 5 kusy barevného pepře, 5 kusy nového koření a bobkovým listem. Zavážeme, přidáme k naloženému masu a vložíme do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi hodinu a dvacet minut.
  • Mezitím si připravíme chlebový knedlík. Na oleji osmažíme anglickou slaninu s cibulkou a necháme vychladnout. Tmavý chléb nakrájíme na kousky, dáme do mísy a zalijeme 4 dl teplé vody. Přidáme jedno vajíčko, vychladlou opečenou anglickou slaninu a promícháme. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a přisolíme. Vymícháme těsto a dáme do silikonové formy, kterou vložíme na devět minut na 850 stupňů do mikrovlnné trouby. Když nemáme silikonovou formu, nalijeme těsto do hrnků. Do velkého hrnce dáme vodu tak, aby hrnky s těstem byly do tří čtvrtin ponořené do vody, a necháme projít varem.
  • Uvařené maso vyjmeme z trouby a dáme jej stranou. Uvařenou zeleninu vložíme do hrnce, necháme chvíli povařit a rozmixujeme ji. Připravíme si „záhušťku“. V mléce rozmícháme jednu lžíci mouky. Rozmixovanou zeleninu vrátíme zpátky na sporák a zahustíme. Přidáme jeden zeleninový bujón, šťávu z půlky citronu, šlehačku, lžíci a půl cukru a na zjemnění dva plátky másla. Chvíli povaříme. Na talíř naklademe nakrájené chlebové knedlíky, maso, přelijeme svíčkovou omáčkou, ozdobíme brusinkami, kopečkem šlehačky a plátkem citronu.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: