Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalijeme vlažným mlékem (asi 200 ml). Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto. Zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
Jakmile vánočka nabyde na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyndáme na pomoučený vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy. Zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou a necháme asi půl hodiny.
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku, konce sepneme špejlí a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C 1 hodinu. Zpočátku troubu neotvíráme, až za půl hodiny plech otočíme, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když začne moc tmavnout, zaděláme ji alobalem.
Do tuhého sněhu se zamíchá cukr, mouka, rozpuštěné vlažné máslo na nakonec ovoce a ořechy (dle libostii asi tak 150-200…
více o Bílkový chlebíček od Fárkové
Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do chladničky na cca 1/2…
více o Cukroví z pudinku bez vajec
1. Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a…
více o Zapečené brambory s nádivkou
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta