Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalijeme vlažným mlékem (asi 200 ml). Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto. Zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
Jakmile vánočka nabyde na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyndáme na pomoučený vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy. Zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou a necháme asi půl hodiny.
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku, konce sepneme špejlí a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C 1 hodinu. Zpočátku troubu neotvíráme, až za půl hodiny plech otočíme, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když začne moc tmavnout, zaděláme ji alobalem.
Maso nakrájíme na kousky asi 2x2 cm, aglickou slaninu na proužky, cibuli na kolečka, posypeme kořenim a přidáme olej -…
více o Kuřecí ražniči pro lenochy
Tvaroh ušleháme dohladka, opatrně přidáme majonézu, hořčici, koření a cibulku. Pomazánku rozdělíme do misek do každé…
více o Senzační tvarohová pomazánka
Jemně pokrájený špek společně s pokrájenou cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme osmažit i na kostičky, nudličky či…
více o Dušené vepřové maso s hlívou