Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalijeme vlažným mlékem (asi 200 ml). Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto. Zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
Jakmile vánočka nabyde na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyndáme na pomoučený vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy. Zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou a necháme asi půl hodiny.
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku, konce sepneme špejlí a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C 1 hodinu. Zpočátku troubu neotvíráme, až za půl hodiny plech otočíme, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když začne moc tmavnout, zaděláme ji alobalem.
Těsto: všechny ingredience zaděláme na vále v hladké těsto a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme na pečící…
více o Karamelovo-ořechové řezy
Krabí tyčinky (mírně rozmrazené) nakrájíme na kolečka, pórek na drobno a kukuřici scedíme. Všechny ingredience smícháme…
více o Salát z krabích tyčinek