Domácí chléb "Šumava" pečený v troubě nebo domácí pekárně
3.06
hodnoceno: 17
Příprava:120 minut
Porce:neuvedeno
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
2,3
lžička
sůl
2,3
lžíce
olivový olej
hladká mouka
na vysypání formy
0,8
lžíce
kmín
1,3
lžička
sušené droždí
1,3
lžíce
jablečný ocet
160
g
žitná chlebová mouka
330
g
pšeničná chlebová mouka
olej
na vymazání formy
340
ml
vlažná voda
1,3
lžička
cukr
Postup přípravy receptu
Všechny ingredience dáme do pekárny v tom pořadí, jak jsou napsané, necháme umíchat a vykynout (program těsto). Po vykynutí vyndáme z pekárny, dáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy na pečení, zaprášíme trochou hladké mouky a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a dáme do ní nádobu s vodou.
Nakynulý bochníček dáme péct a pečeme, dokud není kůrka hnědá (asi 30 až 45min).
Po vyndání z trouby potřeme bochník studenou slanou vodou.
Chleba můžete upéct taky rovnou v pekárně. Chleba ale není z pekárny tak vypečený jako z trouby, ale je také dobrý.
Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a necháme během asi 5 minut vzejít kvásek. Ten vlijeme do mouky se solí…
více o Bylinkový chléb v troubě
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr, čokoládu, kakao a trochu vody. Uvedeme do varu a…
více o Štrúdlík s jablečnou nutelou
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Hned je smícháme s hrozinkami (příp. s borůvkami nebo brusinkami)…
více o Tvarohový nákyp s jablky
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Rozpečeme troubu.
V jedné misce smícháme všechny suché a proseté suroviny, v druhé všechny vlhké.
Do formy vysázíme…
více o Čokoládové muffiny bez másla
Veku nakrájíme na plátky. Máslo, česnek se solí a nakrájenou zelenou petrželkou utřeme do pěny a potřeme plátky veky z…
více o Australský česnekový chléb