Žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl a půl lžičky sušených kvasnic nasucho promícháme. Přidáme ocet, vodu, znovu promícháme, posypeme chlebovou moukou, přikryjeme a necháme kynout 12 až 18 hodin při pokojové teplotě. Znovu promícháme, zasypeme a necháme 30 minut odpočinout. Zatím zapneme troubu na 230 stupňů, necháme v ní rozehřát hrnec na půl hodiny, pak do něj dáme těsto, zasypeme kmínem a přikryté poklicí pečeme na 230 stupňů. Po půl hodině sundáme poklici, dopečeme 20 minut na 220 stupňů, vyklopíme na mřížku a chleba je hotový.
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme mraženou zeleninu. Chvíli restujeme, když je zeleninka orestovaná, poprášíme…
více o Zeleninová polévka na másle
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto…
více o Banánovo-čokoládová roláda