g
cukr krystal
dle libosti, při 40 g nebylo těsto moc sladké
1
ks
droždí
kostka
1
sklenice
džem
nebo můžete zkusit ovoce, tvaroh s rozinkami, povidla...
Na potření
30
g
máslo
cca, rozpuštěné
1
ks
vanilkový cukr
1
lžička
hnědý rum
Postup přípravy receptu
Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, necháme rozpustit.
Smícháme zbytek ingrediencí a přidáme k nim mléko s droždím. Vše důkladně smícháme a hněteme nejlépe rukama až do vypracování lesklého, hladkého těsta.
Těsto vařečkou oddělíme od stěny mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout někam, kde je tepleji. Necháme kynout 1 hodinu.
TIP: Správně vykynuté těsto by mělo mít v sobě díry (kvasnice dostali dostatek vzduchu ke kvašení), těsto je hladké, lesklé, nelepí se na mísu, vál, ani ruce.
Po nakynutí rozdělíme těsto a rozválíme ho. Z něho vykrajujeme skleničkou kolečka. Na jedno kolečko přidáme dostatek džemu (nebo povidel), přikryjeme druhým kolečkem a po okrajích pořádně uplácáme (při pečení to má tendenci se rozdělovat).
Takto udělané koblihy dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca 13 minut při 170 st.
Až budou koblížky zlatavé, vyndáme je.
Rozpustíme máslo, přidáme lžičku rumu a koblížky potřeme ihned po jejich vyndání z trouby. Po potření posypeme vanilkovým cukrem.
Maso nakrájíme na kousky asi 2x2 cm, aglickou slaninu na proužky, cibuli na kolečka, posypeme kořenim a přidáme olej -…
více o Kuřecí ražniči pro lenochy
Jablková pusa na rozloučenou
Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém –…
více o Jablečná pusa na rozloučenou