kg
bílý jogurt
, nejlépe tučnější: řecký, farmářský, selský, Hollandia...
250
ml
smetana ke šlehání
0,5
lžička
sůl
cca
Dále dle chuti:
červená paprika
jarní cibulka
česnek
šunka
posekané bylinky
: pažitka, petrželka...
čerstvé ovoce
nebo kompotované...
Postup přípravy receptu
Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% - 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu (stačí chladnější špajz (spíž) odkapávat. Okapanou syrovátku můžeme vypít (snižuje nadváhu...) nebo použít do koupele (protizánětlivé účinky...).
Hotovou lučinu dáme do čisté nádoby na uzavření, uchováváme jí v chladnu a dle chuti odebíráme.
Dochucení je na naší chuti: paprika sušená i čerstvá, cibulka, bylinky, feferonka, šunka... Můžeme dochutit i na sladko. Vhodná je i na výrobu oblíbených cheesecaků - slaných i sladkých.
Domácí lučina je hedvábná, lahodná, bez hrudek. Vhodná pro přípravu pomazánek. Podle potřeby se dá rozředit smetanou nebo mlékem a použít na dipy různých chutí: česnek, zázvor, bylinky...
Na kousky pokrájenou cibuli osmahneme na 25 gramech másla. Jakmile zesklovatí, přidáme pokrájené žampiony (kostičky,…
více o Žampionová omáčka s cibulí
Na těstíčko spolu prošlehejte mouku, prášek do pečiva, podmáslí a vejce. Vmíchejte petržel a osolte. Olej rozehřejte ve…
více o Křupavé cibulové kroužky
Začneme přípravou majonézy a to tak, že ručním šlehačem vyšleháme na nejvyšší stupeň 2 žloutky se 150 ml oleje (musejí…
více o Opravdu domácí tatarská omáčka