Domácí lučina - smetanová

3

hodnoceno: 5
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      kg bílý jogurt , nejlépe tučnější: řecký, farmářský, selský, Hollandia...
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 0,5
      lžička sůl cca
  • Dále dle chuti:
    • červená paprika
    • jarní cibulka
    • česnek
    • šunka
    • posekané bylinky : pažitka, petrželka...
    • čerstvé ovoce nebo kompotované...

Postup přípravy receptu

  • Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% - 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu (stačí chladnější špajz (spíž) odkapávat. Okapanou syrovátku můžeme vypít (snižuje nadváhu...) nebo použít do koupele (protizánětlivé účinky...).
  • Hotovou lučinu dáme do čisté nádoby na uzavření, uchováváme jí v chladnu a dle chuti odebíráme.
  • Dochucení je na naší chuti: paprika sušená i čerstvá, cibulka, bylinky, feferonka, šunka... Můžeme dochutit i na sladko. Vhodná je i na výrobu oblíbených cheesecaků - slaných i sladkých.
  • Domácí lučina je hedvábná, lahodná, bez hrudek. Vhodná pro přípravu pomazánek. Podle potřeby se dá rozředit smetanou nebo mlékem a použít na dipy různých chutí: česnek, zázvor, bylinky...
Zařazení:

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: