kg
bílý jogurt
, nejlépe tučnější: řecký, farmářský, selský, Hollandia...
250
ml
smetana ke šlehání
0,5
lžička
sůl
cca
Dále dle chuti:
červená paprika
jarní cibulka
česnek
šunka
posekané bylinky
: pažitka, petrželka...
čerstvé ovoce
nebo kompotované...
Postup přípravy receptu
Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% - 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu (stačí chladnější špajz (spíž) odkapávat. Okapanou syrovátku můžeme vypít (snižuje nadváhu...) nebo použít do koupele (protizánětlivé účinky...).
Hotovou lučinu dáme do čisté nádoby na uzavření, uchováváme jí v chladnu a dle chuti odebíráme.
Dochucení je na naší chuti: paprika sušená i čerstvá, cibulka, bylinky, feferonka, šunka... Můžeme dochutit i na sladko. Vhodná je i na výrobu oblíbených cheesecaků - slaných i sladkých.
Domácí lučina je hedvábná, lahodná, bez hrudek. Vhodná pro přípravu pomazánek. Podle potřeby se dá rozředit smetanou nebo mlékem a použít na dipy různých chutí: česnek, zázvor, bylinky...
Maso očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Ze všech stran osolíme, a poválíme v hladké mouce (přebytek otřepeme). Maso…
více o Editina myslivecká svíčková
V míse promícháme dohromady hladkou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. V jiné misce vyšleháme vejce s cukrem,…
více o Citronovo-jogurtové muffiny
Do menšího pekáčku narovnáme piškoty, které namočíme v kávě a rumu.
V míse vyšleháme dotuha moučkový cukr, pomazánková…
více o Tiramisu, které nezklame
Všechno mimo ovoce dáme do pekárny a zapneme program marmeláda, asi 20 min. před koncem přidáme nakrájené ovoce a pokud…
více o Ovocná rýžová kaše z pekárny