Do mističky dáme asi 16 dkg hrubé mouky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a rozmícháme vidličkou.
Pak si těsto na nudle dáme na vál, podsypáváním mouky a hnětením utvoříme tuhé těsto, které rozválíme na co nejslabší placku. Necháme malinko oschnout (5 minut). Placku nařežeme na pruhy asi 3–4 cm široké, které dáme na sebe a krájíme slabé nudličky.
Použít je můžeme okamžitě do polévkových vývarů nebo je necháme rozložené na utěrce uschnout (aby se neslepily). Pak je můžeme uložit do krabičky a použít třeba za 14 dní.
Z uvedených ingrediencí vymícháme metličkou těsto (jako na palačinky). Upečeme pozvolna na tuku na pánvičce z obou…
více o Celestýnské nudle do polévky
Játra umeleme, přidáme česnek, vejce, koření a dohustíme strouhankou. Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vody. Hotové…
více o Játrové knedlíčky (do polévky)
Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme, dokud nezrůžoví a nezačne se drobit.…
více o Drožďové knedlíčky do polévky
Maso nakrájíme na silnější proužky, osolíme, opepříme. Na rozehřátém oleji orestujeme prolisovaný česnek, vložíme maso…
více o Kuře s hořčičnou omáčkou
Oloupanou a nahrubo nakrájenou mrkev, celer a cibuli s dýni vaříme v co nejmenším množství vody. Když je vše uvařeno do…
více o Smetanová dýňová polévka
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi…
více o Štóla marcipánová ovocná