Mouku prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky. Necháme na teplém místě vzejít.
Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme asi na 30 stejných dílků a každý dílek na 3 stejně velké kousky. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku. Klademe na pomaštěný plech, necháme vykynout, potom je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem nebo solí a kmínem. Pečeme dozlatova.
Na rohlíky těsto rozválíme a krájíme stejnoměrné trojúhelníčky o váze asi 30 g, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíčku. Rohliky mohou být rovné nebo i tradične zakulacené. Mažeme je a sypeme stejně jako housky.
Na žemle vykrajujeme z vykynutého těsta lžící kousky, ze kterých na pomoučeném vále tvoříme kulaté nebo podlouhlé žemličky. Můžeme je nechat hladké, jenom je pomažeme vejcem nebo bílkem, nebo je sypeme solí a mákem. Před pečením žemličky středem částečně nařízneme.
Všechno toto pečivo je vhodné jako příloha ke slaným pokrmům nebo k půlnočním silvestrovským polévkám. Nespotřebujeme-li pečivo v den pečení, můžeme je na druhý den v troubě rozpéct. Bude jako čerstvé.
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění…
více o Čokoládový dort bez mouky
Máslo utřeme s cukrem a čtyřmi žloutky do pěny. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, zpracujeme. 2/3…
více o Jablkovo-ořechový koláč
Svaříme 0,5l mléka s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a posléze přidáme vanilkový cukr a rum…
více o Máslový ležák proti depresi
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou