Mouku prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky. Necháme na teplém místě vzejít.
Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme asi na 30 stejných dílků a každý dílek na 3 stejně velké kousky. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku. Klademe na pomaštěný plech, necháme vykynout, potom je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem nebo solí a kmínem. Pečeme dozlatova.
Na rohlíky těsto rozválíme a krájíme stejnoměrné trojúhelníčky o váze asi 30 g, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíčku. Rohliky mohou být rovné nebo i tradične zakulacené. Mažeme je a sypeme stejně jako housky.
Na žemle vykrajujeme z vykynutého těsta lžící kousky, ze kterých na pomoučeném vále tvoříme kulaté nebo podlouhlé žemličky. Můžeme je nechat hladké, jenom je pomažeme vejcem nebo bílkem, nebo je sypeme solí a mákem. Před pečením žemličky středem částečně nařízneme.
Všechno toto pečivo je vhodné jako příloha ke slaným pokrmům nebo k půlnočním silvestrovským polévkám. Nespotřebujeme-li pečivo v den pečení, můžeme je na druhý den v troubě rozpéct. Bude jako čerstvé.
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Ve vodě s cukrem rozmícháme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, velmi důležité je…
více o Podmáslový chléb s mandlemi
Do vařící vody dáme ocet a sůl, pak opatrně přímo nad kastrolkem rozklepneme vejce a povaříme dle vlastního uvážení,…
více o Nezdravá snídaně po arabsku