DOMÁCÍ POLOHRUBÁ PIZZA

3.32

hodnoceno: 19
Příprava: neuvedeno
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 500
      g polohrubá mouka +
    • 2
      lžička sůl +/-
    • 1
      lžička cukr
    • 1
      lžíce olivový olej
    • sušené droždí 6 g, 7 g, 10 g (prostě jedno balení)
    • 3
      dl voda (Pivo)

Postup přípravy receptu

  • PROČ POLOHRUBÁ MOUKA?
  • Výsledek dlouhodobého testování. Zkoušel jsem čistě hladkou, hladkou a polohrubou 50:50, čistě polohrubou. Co se týče chuti a pečení v domácích podmínkách je lepší. Jinak označení mouky T 400, takže obsahuje méně vlákniny a více lepku. Lidé na bezlepkové dietě na tuto pizzu můžou zapomenout. Holt se jedná o velice levný recept.
  • TROUBA
  • Tento recept je pro troubu, která umí maximálně 250 °C. Také občas používám na závěr funkci prudkého pečení shora, pokud jsem troubu neměl dostatečně rozpálenou. Pokud máte troubu co umí 450 °C moje odhadované časy budou přibližně dvakrát kratší.
  • -P-O-S-T-U-P-
  • DROŽDÍ
  • Droždí se prodává v různých gramážích. Není třeba to řešit, prostě jedno celé balení. Já používám 3 dl hrníček a 5 dl širokou pivní sklenici. Do pivní sklenice nasypu jedno balení sušeného droždí, lžičku cukru a protřepu. 3 dl hrníček mi slouží jako odměrka. V rychlovarné konvici ohřeji trochu vody. Maximálně 100 ml horké vody v hrníčku doleji vodou nebo pivem. Když do této vody strčíte prst měla by být teplá, ale neměla by vás pálit, taková voda lépe aktivuje kvasnice. Když voda pálí, máte moc vysokou teplotu, která kvasnice zabije. Když je všechno tak jak má, obsah hrníčku naliji do pivní sklenice. Když rozmícháváte 3 dl vody v 5 dl sklenici má to dvě výhody. Zaprvé je jednoduší tuto směs promíchat, neboť se nemusíte bát rozlití, zadruhé pokud používáte pivo, vypění a proto potřebujete rezervu. K rozmíchání použijte vařečku, stejně jí budete později potřebovat, pokud nevlastníte elektrický hnětač těsta. Občasně promíchávat 5-10 minut, já to dělám 10 minut. Na závěr přidejte lžící olivového oleje a také promíchejte.
  • MOUKA
  • Můžete si to změřit, ale já to dělám od oka. Půl balení polohrubé mouky nasypu do misky a posypu zhruba 2 lžičkami soli. Pozor! Když nepřidáte sůl těsto bude tak trochu bez chuti, když to se solí přeženete, zabijete kvasnice a těsto nevykyne. Tuto směs lehce promíchejte tradičně rukou.
  • MÍCHÁNÍ A HNĚTENÍ
  • Do misky s moukou a solí naliji obsah pivní sklenice (Droždí, cukr, voda, olivový olej). Tuto směs míchám vařečkou do doby, než se všechno spojí. Výsledkem by mělo být velice lepivé těsto. Pak posypu vařečku moukou, kterou z ní sundám kusy lepivého nedokončeného těsta. Pracovní plochu posypu moukou a vyklopím do ní obsah misky. Misku očistím a lehce protřu olejem, aby se těsto při kynutí nepřilepilo. Nyní je to jenom o tom hníst a přidávat do těsta mouku do té doby, něž těsto přestane lepit. Přesněji těsto bude lepkavé a na pohled trochu mastné, lepit trochu bude, ale v takové míře, že půjde snadno odlepit. Co se týče hnětení, existuje spoustu technik. Já mám jeden urychlovák. Když je těsto skoro připravené, posypu moukou váleček a prostě ho z jednoho směru proválím. Pak ho zase složím, v rukách udělám bochánek. Ten strčím do misky a zakryji. Někdo ho ještě zlehka shora posype moukou.
  • KYNUTÍ A USKLADNĚNÍ
  • Pokud jste nedočkavý těsto stačí nechat kynout 2 hodiny, ovšem je lepší ho nechat kynout 24 hodiny, aby jste měli jistotu, že všechno droždí jíž zreagovalo. Co se týče uskladnění zkoušel jsem těsto zamrazit. Trvanlivost vám neřeknu, protože jsem měl moc mlsné oči, takže nejdelší doba, po kterou jsem měl těsto zmražené byla 14 dní, ale mělo by vydržet daleko déle. Můj recept je na čtyři pizzy. Když je těsto vykynuté, jednoduše do kříže rozříznout a ze čtvrtek udělat bochánky. Ty můžete zabalit to potravinářské folie a zmrazit. Rozmrazit je trvá asi 2 hodiny.
  • PIZZA
  • Rozpalte troubu z obou stran na 250 °C.
  • Plech zlehka posypte moukou. Na promazávání olejem a pečící papír zrovna zapomeňte. Když použijete olej, spodek se osmaží. Já se snažím udělat pizzu, ne langoš. Když použijete papír na pečení, nasaje vám část vlhkosti těsta a spodek těsta nebude mít drobivý povlak.
  • Pracovní plochu posypte moukou, do ní položte bochánek a také posypte moukou. Můžete posypat i váleček, záleží na tom jak moc to přeženete s posypem pracovní plochy a bochánku. Bochánek rozválejte do požadovaného tvaru, kterým je šiška. Pokud umíte roztahovat těsto v rukách, nepoužívejte váleček, díky tomu budete mít hutné okraje. Při válení musíte postupně přidávat mouku, protože rozválené části budou lepit. Když máte těsto roztažené na velikost plechu, přeneste ho na plech.
  • Nyní se budeme bavit o použití kečupu, neboť ne všichni si vyrábíte nebo kupujete pomodoro. Kečup používám, když mi dojde pomodoro a mám nezkrotnou chuť na pizzu. Kečupu nemusí být moc. Stačí trocha, kterou spodkem lžičky roztaháte po těstě. V pomodoru je olej, ale v kečupu ne, takže když máte roztahaný kečup na pizze, přilijete trochu olivového oleje a taktéž lžičkou roztáhněte po celém těstě. Těsto pak bude mít lepší chuť a trochu jinak se upeče. Koření dle chuti. Stačí bazalka, ale nevadí ani drcený pepř nebo špetka soli.
  • Co se týče sýru. Já jsem na pizzu nacpal vyloženě všechno od drahých italských sýru po 30% eidamy, plátkové sýry a tavený sýr. Existují tři způsoby, jak udělat pizzu ze salámem nebo jinou uzeninou. Buď pizzu posypete sýrem a pak přidáte salám, nebo první rozložíte salám a pak posypete sýr, nebo uzeninu přidáváte teprve až pizzu upečete. Je třeba si pamatovat, že domácí pizza je vaše dílo a vaše chuť, udělejte to jak chcete.
  • PEČENÍ
  • Tady všechno záleží na tom jak moc máte rozpálenou troubu.
  • Když jsem moc rychlý a troubu nemám dost rozpálenou peču 7-10 minut s obou stran na 250 °C, pak minutu prudce shora. Ovšem když mám troubu dost rozpálenou peču pouze s obou stran na 250 °C 8-10 minut.
  • Tyto časy se můžou lišit použitím jiného druhu trouby použitím 220 °C atd. Jednoduché doporučení, když je pizza v troubě 7 minut zkontrolujte spodek pizzy. Můžete ho porovnat s vrchem a tak rozhodnout jestli bude třeba jí dopéct z hora nebo ne.
  • Mám s toho všeho psaní hlad, takže si jdu jednu udělat.
  • CIAO!
Zařazení:

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.