Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko, sůl, trochu cukru a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme do kruhu silného 5 mm a potřeme máslem.
Kruh rozdělíme na 8 částí (trojúhelníčků) a stáčením od širší strany ke špičce trojúhelníku tvoříme rohlíky.
Rohlíky dáme na vymazaný plech, necháme je vykynout, potřeme vejcem, posypeme kmínem či mákem, posolíme a pečeme dozlatova. Horké rohlíky potřeme rozpuštěným máslem.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová