Nejdřív ušleháme bílky s trochou cukru (cukru tolik lžic jako vajec). Pak zamícháme žloutky a mouku – asi o lžíci víc mouky, než počet vajec. Můžeme přidat i citronovou kůru.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a znovu vyšleháme do tuhé pěny.
Zlehka vmícháme (už ne šlehačem) ale např. stěrkou žloutky.
Opět zlehka přimícháme mouku po částech a přes sítko.
Pokud chceme dělat kakaové piškotové těsto, dáme 5 lžic mouky a 1 lžíci kakaa.
Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost).
Rozetřeme jej na pečicí papír a dáme hned do předehřáté trouby. Pečeme asi 15–20 minut na 170 stupňů.
Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl.
Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět. Zároveň se začne oddělovat od boků plechu. Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct.
Krém: dáme 2 pudinky do 3/4 l mléka a uvaříme.
Jedno máslo vyšleháme holé bez cukru, pak dle chuti přidáme cukr a šleháme.
Korpus prořízneme, podmázneme džemem, pak natřeme část krému, naklademe piškoty, které máčíme v kávě s rumem či trestí a vršek dotřeme krémem.
Naklepeme kuřecí maso - lépe je ho naříznout tak, aby zabíralo co největší plochu a nebylo vysoké (z praktických důvodů…
více o Kuřecí prsíčka s překvapením
Vše smícháme a uděláme silnější placičky na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 15 min., poté…
více o Tvarohovo-bramborové placky
Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a maizenu. Těsto rozetřeme na plech.
…
více o Makový koláč s meruňkami
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme mraženou zeleninu. Chvíli restujeme, když je zeleninka orestovaná, poprášíme…
více o Zeleninová polévka na másle