Nejdřív ušleháme bílky s trochou cukru (cukru tolik lžic jako vajec). Pak zamícháme žloutky a mouku – asi o lžíci víc mouky, než počet vajec. Můžeme přidat i citronovou kůru.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a znovu vyšleháme do tuhé pěny.
Zlehka vmícháme (už ne šlehačem) ale např. stěrkou žloutky.
Opět zlehka přimícháme mouku po částech a přes sítko.
Pokud chceme dělat kakaové piškotové těsto, dáme 5 lžic mouky a 1 lžíci kakaa.
Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost).
Rozetřeme jej na pečicí papír a dáme hned do předehřáté trouby. Pečeme asi 15–20 minut na 170 stupňů.
Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl.
Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět. Zároveň se začne oddělovat od boků plechu. Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct.
Krém: dáme 2 pudinky do 3/4 l mléka a uvaříme.
Jedno máslo vyšleháme holé bez cukru, pak dle chuti přidáme cukr a šleháme.
Korpus prořízneme, podmázneme džemem, pak natřeme část krému, naklademe piškoty, které máčíme v kávě s rumem či trestí a vršek dotřeme krémem.
Uvaříme fazole do měkka. Mrkev a brambory ošistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, a…
více o Vynikající zeleninová polévka
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance
Mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které dáme do lednice aspoň na hodinu odležet. Potom válíme placky z kterých…
více o Suprové jednoduché kremrole