Nejdřív ušleháme bílky s trochou cukru (cukru tolik lžic jako vajec). Pak zamícháme žloutky a mouku – asi o lžíci víc mouky, než počet vajec. Můžeme přidat i citronovou kůru.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a znovu vyšleháme do tuhé pěny.
Zlehka vmícháme (už ne šlehačem) ale např. stěrkou žloutky.
Opět zlehka přimícháme mouku po částech a přes sítko.
Pokud chceme dělat kakaové piškotové těsto, dáme 5 lžic mouky a 1 lžíci kakaa.
Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost).
Rozetřeme jej na pečicí papír a dáme hned do předehřáté trouby. Pečeme asi 15–20 minut na 170 stupňů.
Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl.
Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět. Zároveň se začne oddělovat od boků plechu. Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct.
Krém: dáme 2 pudinky do 3/4 l mléka a uvaříme.
Jedno máslo vyšleháme holé bez cukru, pak dle chuti přidáme cukr a šleháme.
Korpus prořízneme, podmázneme džemem, pak natřeme část krému, naklademe piškoty, které máčíme v kávě s rumem či trestí a vršek dotřeme krémem.
Těsto: 800 g brambor uvaříme se slupkou. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, žloutek, sůl a…
více o Bramborové pirohy se zelím
Z bílků a cukru ušlehat tuhý sníh. Máslo a čokoládu rozpustit nad parou a nechat vychladnout. Vzniklou hmotu vmíchat do…
více o Sněhový koláč s čokoládou
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme…
více o "POLÁRKA" vanilkové řezy