Předehřejeme troubu. Máslo necháme změknout. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme chladit. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přimícháme nejprve žloutky, dále mouku s práškem do pečiva a mléko. Polovinu těsta nalijeme do formy a pečeme 15 minut při 180 °C.
Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků. Postupně přidáváme cukr. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Z trouby vyjmeme formu, na korpus rozetřeme polovinu sněhu z bílků, sníh posypeme polovinou mandlí a pečeme dalších 15 minut. Ještě teplý korpus nakrájíme na 12 porcí. Druhou polovinu těsta upečeme stejným způsobem, ale korpus nechápe po upečení vcelku. Oba korpusy necháme vychladnout.
Pro přípravu náplně přivedeme k varu 125 ml vody s máslem a cukrem. V ovocné šťávě rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme do máslové vody a krátce povaříme. Potom necháme 1 hodinu chladit.
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do pomerančového krému, který pak rozetřeme na celý korpus. Nakrájené kousky druhého korpusu umístíme na krém mírně od sebe, aby byly znatelné jednotlivé porce. Dort Amerika necháme lehce vychladnout a podáváme.
Recept na dort Amerika je na 1 dortovou formu o průměru 26 cm (12 porcí).
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, posypeme vegetou, promícháme a necháme odležet alespoň 1 hodinu. Potom orestujeme na…
více o Kuřecí maso v sýrové omáčce
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky