Předehřejeme troubu. Máslo necháme změknout. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme chladit. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přimícháme nejprve žloutky, dále mouku s práškem do pečiva a mléko. Polovinu těsta nalijeme do formy a pečeme 15 minut při 180 °C.
Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků. Postupně přidáváme cukr. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Z trouby vyjmeme formu, na korpus rozetřeme polovinu sněhu z bílků, sníh posypeme polovinou mandlí a pečeme dalších 15 minut. Ještě teplý korpus nakrájíme na 12 porcí. Druhou polovinu těsta upečeme stejným způsobem, ale korpus nechápe po upečení vcelku. Oba korpusy necháme vychladnout.
Pro přípravu náplně přivedeme k varu 125 ml vody s máslem a cukrem. V ovocné šťávě rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme do máslové vody a krátce povaříme. Potom necháme 1 hodinu chladit.
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do pomerančového krému, který pak rozetřeme na celý korpus. Nakrájené kousky druhého korpusu umístíme na krém mírně od sebe, aby byly znatelné jednotlivé porce. Dort Amerika necháme lehce vychladnout a podáváme.
Recept na dort Amerika je na 1 dortovou formu o průměru 26 cm (12 porcí).
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici…
více o Dobrá pomazánka na chlebíčky
Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a velice pomalu a začastého míchání je osmažíme dozlatova na pánvi s rozehřátým…
více o Paštika s pomerančovou kůrou
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek),…
více o Jablečné těstoviny s tvarohem