Předehřejeme troubu. Máslo necháme změknout. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme chladit. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přimícháme nejprve žloutky, dále mouku s práškem do pečiva a mléko. Polovinu těsta nalijeme do formy a pečeme 15 minut při 180 °C.
Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků. Postupně přidáváme cukr. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Z trouby vyjmeme formu, na korpus rozetřeme polovinu sněhu z bílků, sníh posypeme polovinou mandlí a pečeme dalších 15 minut. Ještě teplý korpus nakrájíme na 12 porcí. Druhou polovinu těsta upečeme stejným způsobem, ale korpus nechápe po upečení vcelku. Oba korpusy necháme vychladnout.
Pro přípravu náplně přivedeme k varu 125 ml vody s máslem a cukrem. V ovocné šťávě rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme do máslové vody a krátce povaříme. Potom necháme 1 hodinu chladit.
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do pomerančového krému, který pak rozetřeme na celý korpus. Nakrájené kousky druhého korpusu umístíme na krém mírně od sebe, aby byly znatelné jednotlivé porce. Dort Amerika necháme lehce vychladnout a podáváme.
Recept na dort Amerika je na 1 dortovou formu o průměru 26 cm (12 porcí).
Z mouky, cukru a másla vytvoříme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou. Do zbytku drobenky vmícháme vejce…
více o Drobenkový koláč s jablky
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem
Párky na konci nařízneme asi 5 cm do křížku. Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme po délce na osm pruhů.…
více o Vídeňské párky v těstíčku