Korpus – 2 plechy: Ušleháme bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašleháváme žloutky, přidáme po lžících olej a nakonec ručně zamícháme mouku s práškem do pečiva, popřípadě kakaem. Pečeme 10 minut na 180 stupňů a poté asi 30–40 minut na 150 stupňů. Necháme vychladnout.
Krém: Všechny suroviny kromě másla svaříme na sladkou kaši (mouku s pudinkem rozmícháme v trošce mléka a přes sítko nalijeme do zbylého mléka). Po vychladnutí zašleháme do másla.
Ozdoby: Z marcipánové hmoty vytvoříme ozdoby, hřívu a ucho. Rum nalijeme do misky a smícháme s kakaem.
Postup: Korpusy slepíme krémem (můžeme ještě marmeládou). Nakreslíme si na papír A3 obrys hlavy koně, vystříhneme, položíme na poslední korpus a nožem vyřízneme tvar. V místě, kde jde hlava ke krku, ořízneme.
Odřezky těst nadrobíme do mísy a smícháme s částí krému v tuhou hmotu. Tou dotvarujeme hlavu, pomažeme krémem a vyhladíme.
Marcipánovou hmotu rozválíme, položíme na dort a vytvarujeme. Kakaovou kaší za pomoci štětečku vymalujeme, přidáme ucho a přilepíme ozdoby.
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i…
více o Mandlový dort s meruňkami
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany