Máslo vyšleháme v krém a postupně přidáváme cukr krupici a balíček vanilkového cukru. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hmota. Poté přidáváme jeden po druhém žloutky. Odděleně smícháme mandle, 1/2 vanilkového cukru a 120 ml smetany. Šleháme šlehačem na nejvyšší stupeň. Obě hmoty potom spojíme.
V míse si smícháme mléko a rum. Do této směsi krátce namáčíme cukrářské piškoty, které pokládáme do formy s rovným dnem. Kraje vysteleme alobalem. Dno vyložíme polovinou piškotů, na povrch naneseme polovinu krému, přikryjeme druhou polovinou piškotů a rozdělíme na něj zbytek krému. Uhladíme a dáme na 3–4 hodiny na chladné místo.
Po ztuhnutí vyjmeme z dortové formy a polovinou šlehačky potřeme bok i povrch dortu, druhou polovinou naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou a dort ozdobíme.
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje…
více o Hrachová polévka s klobásou