Dort třípatrový

1.67

hodnoceno: 3
Příprava: 90 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 115
      g máslo (studené)
    • 200
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • 75
      ml rostlinný olej
    • 3
      ks žloutek (pokojová teplota)
    • 1,5
      lžička prášek do pečiva
    • 120
      ml podmáslí
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 1
      hrnek cukr krupice (vychlazený v ledničce)
  • Na krém
    • 250
      g máslo
    • 350
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce smetana ke šlehání
    • 1
      lžička vanilková esence

Postup přípravy receptu

  • Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy. Jinou mísu a elektrické šlehací metly si dejte vychladit a pak v nich 3 až 4 minuty šlehejte studené máslo. Vsypte vychlazený cukr a šlehejte další 4 minuty, až bude směs velmi nadýchaná. Je-li vše studené, nezahřeje se máslo tolik třením a vešlehaný vzduch se v něm mnohem lépe udrží, a tak bude těsto nadýchanější. K máslu s cukrem zatřete olej (zvýší vláčnost těsta) a pak při nízké rychlosti a velmi zlehka zašlehejte vejce a žloutky. Nepřešlehejte, na těstě by pak byla tuhá kůrčička. Vetřete podmáslí a vanilku, pak pomocí stěrky zapracujte mouku s práškem do pečiva. Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Dortovou formu vyložte pečicím papírem a ten potřete olejem. Vysypte hrubou moukou a její přebytek oklepejte. Do formy vlijte těsto a pečte 30 až 35 minut. Vpichem špejle, na které by měly ulpět jen vlhké drobky, zjistěte, zda je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak případně korpus prořízněte a naplňte krémem. Tím také korpus potřete, než ho potáhnete fondánem. Na krém si nejlépe elektrickým šlehačem pomalu zpěňte cukr s máslem. Zvyšte na střední rychlost a šlehejte ještě 3 minuty. Přidejte vanilku a smetanu a šlehejte ještě 1 minutu. Je-li krém tuhý, smetany můžete dát víc. Stejným způsobem připravte další díly dortu. Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy.
Zařazení: Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: