Na 1 dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 4 kakaové pudinkové prášky, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 200 ml oleje a 1 prášek do pečiva.
Na krém si nachystejte 2 polotučné tvarohy (celkem 500 g), 2 trvanlivé šlehačky s 33 % tuku (500 ml), 2 ztužovače do šlehačky a cukr podle chuti – asi 1–2 lžíce. Potřebovat budete také 3 lžíce marmelády, 2 lžíce holandského kakaa, tuk a hrubou mouku na formu.
Vajíčka rozklepněte do mísy, přidejte cukr a krátce prošlehejte ručním šlehačem. Pak postupně přidávejte všechny 4 pudinkové prášky a prášek do pečiva. Na závěr do těsta zašlehejte olej.
Formu vymažte, vysypejte a rovnoměrně do ní nalijte těsto. Pak ji vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů, v případě horkovzdušné trouby na 170 stupňů. Těsto se během pečení hodně nafukuje, takže s ním zacházejte opatrně a test špejlí provádějte raději až na závěr pečení.
Upečený korpus nechte chvíli zchladnout a připravte si zatím krém. Šlehačku vyšlehejte s oběma ztužovači dotuha a pak k ní zašlehejte tvaroh promíchaný s trochou cukru.
Upečený korpus podélně prořízněte a spodní část namažte marmeládou a 1/3–1/2 krému. Pak dort přiklopte horní částí těsta a namažte navrch i po bocích zbytkem krému. Dort nechte asi hodinu vychladit a před podáváním jej poprašte holandským kakaem.
Zatímco vám korpus chladne, připravte si směs tvarohu se šlehačkou. Vychladlý korpus rozřízněte a potřete marmeládou a tvarohem. Výsledek zasypte kakaem a máte hotovo.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, zašleháme dvě lžíce horké vody. Šleháme tak dlouho,…
více o Roláda se šlehačkovým krémem
Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do chladničky na cca 1/2…
více o Cukroví z pudinku bez vajec
Uvaříme kolínka, scedíme, dáme do větší mísy. Uzené maso pokrájíme na kostičky, nivu nastrouháme, zelí necháme okapat,…
více o Kolínka se zelím a nivou
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči
Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Očištěné a oloupané…
více o Pohanka se žampiony a rukolou